Nieuws

 

 

Terug  Terug

Grip op alcohol tijdens de feestdagen

Alcohol bij de feestdagen, met een foto van een rode mok en daarin slagroom, een rood-witte snoepstok en een sneeuwvlok

Loopt het bij jou nog wel eens de spuigaten uit met je alcoholconsumptie? De feestdagen zijn hier zeker een trigger voor! Hoe houd je dan toch grip op alcohol tijdens alle drukte en gezelligheid?

Nou, laten we allereerst met cynische humor naar de situatie kijken. Feestjes gaan toch niet echt door met die verharde lockdown. Weer een reden om minder te drinken! Tenzij je je zó lamlendig voelt door de omstandigheden dat je dan toch naar de fles grijpt. Dan geven we je graag wat tips om je alcoholgebruik onder controle te houden:

  1. Maak voor jezelf een planning van de hoeveelheid alcohol die je binnen wilt krijgen.
  2. Kies voor alcoholvrije alternatieven. Tegenwoordig zijn er genoeg! Van kleurrijke cocktails tot wijntjes en allerlei soorten bier. Allemaal 0%. Geniet verstandig.
  3. Als je drinkt, drink dan geen sterke drank. Vooral bij sterke dranken als whiskey, cognac en vodka heeft je lichaam veel tijd nodig om alle alcohol af te breken. Kies liever voor rode wijn, bijvoorbeeld, dat is (met mate) positief voor je hart- en bloedvaten.
  4. Drink langzaam en met pauzes. Geniet optimaal van je consumptie door hier alle tijd voor te nemen. Drink ook voldoende water tussendoor.
  5. Drink vóór je maaltijd, niet tijdens of erna. Anders kan je lichaam de afvalstoffen niet goed afbreken. Daardoor kun je last krijgen van buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, oprispingen en constipatie. Niet zo lekker, hé, tijdens het Kerstdiner of het aftellen naar het nieuwe jaar.
  6. Richt je op de positiviteit om je heen, niet op het vloeibare in je glas. Afleiding werkt goed en het gaat immers om de gezelligheid. Dat kan ook met nuchterheid!
  7. Wees je bewust van de voordelen van niet drinken: je lichaam dankt je niet alleen op de langere termijn, maar ook zeker de volgende ochtend.
  8. Omring je met mensen die ook aan Sober & Social doen. Dat kan overigens ook online natuurlijk.
  9. De Mirro-module Alcohol biedt jou meer praktische handvatten in de vorm van oefeningen en tips.

Met deze tips kun jij uit de voeten om je grip te houden op alcohol tijdens de feestdagen. Succes!


Mirro aanbieden via jouw organisatie? Zo houd je jouw werknemers, studenten, verzekerden of patiënten mentaal fit. Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Snelle en makkelijke slaapoefening

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht