Nieuws

 

 

Terug  Terug

Goede voornemens: hoe houd je die nou eens écht vol?

Heb jij ieder jaar weer dezelfde goede voornemens? En lukt het je maar niet om ze langer dan een week of 3 vol te houden? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige.

Het stellen van doelen is makkelijk, maar het behalen ervan kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er manieren om jouw goede voornemens dit jaar wél succesvol te maken. Daarvoor geven we je graag wat tips en een praktische oefening.

1. Stel realistische doelen

Een van de grootste fouten die mensen maken bij goede voornemens is dat ze te grote stappen willen zetten in korte tijd. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die haalbaar zijn binnen jouw mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, stel dan een realistisch doel per maand (bijvoorbeeld: 2 kilo). In plaats van te streven naar een enorme verandering in één keer. Een subtielere verandering in je eetpatroon of je beweegpatroon is namelijk makkelijker vol te houden.

2. Maak het concreet

Vaag verwoorde doelen zoals “gezonder leven” of “meer sporten” maken het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Maak je doelen daarom zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: “Ik wil drie keer per week minimaal 30 minuten wandelen” of “Ik wil elke dag één extra portie groenten eten”. Door specifiek te zijn, kun je veel gerichter werken aan het behalen van je doelen.

3. Plan en organiseer

Een goede planning is belangrijk om je voornemens vol te houden. Maak een overzichtelijke planning waarin je concrete acties opneemt om je doelen te behalen. Blok bijvoorbeeld specifieke tijden in je agenda voor sporten. Of maak een boodschappenlijstje met gezonde producten die je nodig hebt om gezonder te eten.

4. Beloon jezelf

Het behalen van doelen moet ook leuk zijn, dus zorg ervoor dat je jezelf beloont wanneer je mijlpalen bereikt. Dit kan van alles zijn, zoals een ontspannende massage, een avondje uit met vrienden, of gewoon even lekker tijd voor jezelf nemen. Door jezelf te belonen, houd je de motivatie hoog en wordt het behalen van doelen iets om naar uit te kijken. (Let wel dat de beloning niet de motivatie moet worden – het behalen van jouw doel is je motivatie.)

5. Leer van teleurstellingen

Niemand is perfect. Er zijn altijd wel eens tegenslagen bij het nastreven van doelen. Als het een keer niet lukt, verlies dan niet je motivatie. Zie het als een leerproces. Bedenk wat er misging en hoe je dit kunt voorkomen in de toekomst. Teleurstelling hoort erbij, maar het gaat erom hoe jij ermee omgaat.

Oefening: stappenplan voor doelen behalen

Nu we hebben besproken hoe jij jouw goede voornemens kunt volhouden, willen we graag nog een praktische oefening met jou delen:

  1. Pak pen en papier (of open een nieuw document op je computer) en schrijf jouw goede voornemens op. Wees specifiek en maak ze meetbaar.
  2. Bedenk vervolgens wat de eerste kleine stap is die je kunt zetten om dichter bij je doel te komen.
  3. Schrijf deze stap op en bepaal een deadline wanneer je deze stap wilt hebben voltooid.
  4. Plan deze stap in je agenda en zorg ervoor dat je er tijd voor vrijmaakt.

Door dit proces van kleine stappen en concrete planning te volgen, kun je wat makkelijker je gestelde doelen behalen. Zo worden ook jouw goede voornemens een haalbare missie in plaats van een onbereikbaar doel.

Dus, laten we dit jaar eens écht werk maken van onze goede voornemens! Met realistische doelen, concrete acties, een goede planning en wat zelfbeloningen kom jij dit jaar verder dan ooit tevoren. Vergeet niet: teleurstellingen horen erbij. En elke kleine stap telt!

Check ook de module Succesvol veranderen voor praktische tips en oefeningen. Je gebruikt deze gratis en anoniem via je verzekeraar, onderwijsinstelling en werkgever.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Welke invloed heeft dankbaarheid op je mentale gezondheid?

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht