Nieuws

 

 

Terug  Terug

Samen sterk tegen werkstress

Het is de Week van de Werkstress (13 – 17 november). In deze week vragen we extra aandacht voor welzijn op het werk. En we gaan samen op zoek naar manieren om werkstress te verminderen.

Werkstress kan ons allemaal beïnvloeden, maar gelukkig zijn er stappen die we zowel als individu en als organisatie kunnen nemen om werkstress te beperken.

Individuele stappen voor stressvermindering

  1. Adem diep in en uit: Simpele ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je stressniveau te verlagen, door je zenuwstelsel te kalmeren en stresshormonen te verminderen. Neem af en toe een korte pauze en adem diep in en uit.
  2. Beweeg regelmatig: Beweging is een sterke stressverlichter. Probeer tijdens je werkdag af en toe op te staan, een korte wandeling te maken of eenvoudige rek- en strekoefeningen te doen. Dat kan achter je bureau met deskercise, bijvoorbeeld. Ook kan het helpen om ’s avonds yin yoga te doen, voor het slapen gaan, of tijdens de lunchpauze een flinke wandeling te maken. Zo houd je je spieren soepel en vol zuurstof. De frisse lucht helpt overigens ook om je geest op te frissen; goed voor je concentratie en creativiteit!
  3. Stel realistische doelen: Wees eerlijk tegen jezelf over wat je kunt bereiken. Stel realistische doelen en verdeel grote taken in kleinere, beheersbare stappen. Maak bijvoorbeeld een to-do lijstje voor de dag of voor de week en zorg dat deze niet overvol is. Plan tijd voor pauzes of een praatje met een collega en houd rekening met je minder productieve uren (die heeft iedereen).
  4. Praat erover: Heb je zorgen of stress over je werk? Probeer te praten met een collega die je vertrouwt of met een vriend of een professional als dat nodig is. Het uitspreken van je gedachten en gevoelens kan al opluchten. Journaling kan ook werken.

Wat kunnen organisaties doen tegen werkstress?

  1. Stressbewustzijn vergroten: Organisaties moeten het bewustzijn rondom werkstress vergroten. Dit kan door middel van workshops, trainingen en open communicatie over het onderwerp. Daarnaast zijn we groot voorstander van ‘practice what you preach’: woord bij daad voegen. Je kunt wel talloze workshops geven en erover praten, maar als je alsnog onmogelijke eisen stelt aan je werknemers, zal dit echt te kosten gaan aan de werksfeer, de productiviteit en het algeheel welzijn van je collega’s.
  2. Flexibele werktijden: Het aanbieden van flexibele werktijden geeft werknemers meer controle over hun werk-leven balans en kan stress verminderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld werk en kinderen beter combineren of werk en een mantelzorgtaak. Ook bij overgangsklachten, waarbij er nogal eens slecht geslapen wordt, kan het helpen als de medewerker later kan beginnen.
  3. Thuiswerken: Een aantal dagen thuiswerken kan goed zijn om stress te verminderen. Doordat er bijvoorbeeld geen reistijd is en er meer balans mogelijk is tussen werk en privé. Veel werknemers geven ook aan zich thuis beter te kunnen concentreren, doordat er minder afleiding is dan op kantoor. Dit verschilt per medewerker.
  4. Mentale gezondheidsdagen: Het toestaan van mentale gezondheidsdagen geeft werknemers de ruimte om zichzelf te herstellen en te resetten wanneer dat nodig is.
  5. Toegang tot hulpbronnen: Organisaties kunnen toegang bieden tot hulpbronnen zoals begeleiding of zelfhulpmodules zoals die van Mirro. Deze ondersteunen werknemers zelfstandig en anoniem bij het vinden van balans, het omgaan met stress en emoties en het verbeteren van het mentaal welzijn. Zo heeft Mirro modules als: Werkstress, Feedback en conflicthantering, Werkende ouders, Overgangsklachten en Veerkracht.

Mirro en de Week van de Werkstress

Als partner van de Week van de Werkstress zet Mirro zich in om welzijn op het werk te bevorderen. Onze modules en hulpmiddelen zijn gemaakt om individuen te ondersteunen bij het beheren van stress en het verbeteren van de mentale gezondheid.

We hopen dat organisaties deze week aangrijpen als een kans om actie te ondernemen. Om een werkomgeving te vormen waarin oog is voor stressvermindering en mentaal welzijn. Waarbij psychosociaal veilig leidinggeven ook een grote rol speelt. En om medewerkers de ruimte en handvatten te bieden om balans te vinden en zelfstandig werkstress te verminderen.

Samen staan we sterk tegen werkstress: niet alleen deze week, maar het hele jaar door!

Check ook ons e-book Van werkstress naar werkplezier.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Jongleren tussen werk, jonge kinderen en zelfzorg: Tips voor werkende ouders

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht