Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:
Stress op het werk verminderen met Mirro
Stress op het werk kan ontstaan door hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen, strenge deadlines en te weinig ondersteuning. Je kunt ook werkstress krijgen doordat je privé (ook) heel druk bent, weinig controle ervaart over je werk of door gedoe met collega’s. Nu hoeft dat niet per se tot werkstress te leiden – gezien stress niet de gebeurtenis op zich is, maar hoe je zenuwstelsel hierop reageert.
We leggen hier uit hoe je werkstress kunt herkennen. En hoe je stress op het werk zelfstandig kunt verminderen.
Hoe kun je werkstress herkennen?
Vaak is stress op het werk tijdelijk. Die stress is ook nog eens handig, omdat je bijvoorbeeld extra gas kunt bijgeven voor een deadline. Na de stressvolle periode is het belangrijk om voldoende te ontspannen, zodat je lichaam en geest herstellen.
Er zijn lichamelijke en mentale stresssignalen. Deze komen veel voor bij stress op het werk:
Lichamelijke signalen
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Buikpijn
- Gespannen spieren
- Gejaagde adenhaling
Mentale signalen
- Veel piekeren
- Vaker wakker worden of moeilijk in slaap komen
- Moe en duf voelen
- Weinig eetlust hebben of juist overeten
- Minder betrokken voelen bij je werk en/of je collega’s
- Minder gedaan krijgen tijdens het werk
- Minder goed tegen veranderingen kunnen
- Een kort lontje hebben
- Minder gevoel voor humor hebben
Hoe je op stress reageert, verschilt per persoon. Stresssignalen kunnen zich daardoor op verschillende manieren uiten. Dat ligt aan hoe intens de stressvolle situatie is en hoe lang deze duurt.
Wat helpt bij stress op het werk?
Een beetje stress hoort erbij. Maar als je heftige en langdurige stress ervaart, is het tijd om aan de bel te trekken. Je kunt zelf stappen zetten om met je stress om te gaan en je kunt hier (professionele) hulp bij zoeken. Wij geven je hier in ieder geval wat tips en we raden je aan om het e-book over Werkstress te downloaden. Ook kun je onze module Werkstress gratis en anoniem gebruiken via je werkgever, onderwijsinstelling en zorgverzekeraar.
Neem pauzes: Probeer gedurende de dag pauzes te nemen. Ook al zijn het slechts korte pauzes. Even diep ademhalen, uit het raam staren of een korte wandeling helpen je concentratie en energieniveau herstellen.
Stel grenzen: Wanneer je het druk hebt, helpt het om grenzen te stellen. Zowel op het werk als in je privéleven. Ook van je privéleven kun je namelijk pittig uitgeput raken. Zeg eens ‘nee’, sluit een compromis of kijk of je werk uit handen kunt geven. Mogelijk doe je momenteel meer dan er eigenlijk van je verwacht wordt, bijvoorbeeld door je sterke verantwoordelijkheidsgevoel.
Deel taken realistisch in: Focus je op de belangrijkste taken en probeer ze op te delen in kleinere taken. Bijvoorbeeld een taak die je in een dag kan afronden. Zo ben je weer een stapje dichter bij het afronden van de grote taak. Zo’n grote taak kan best uitdagend voelen, maar door het op te splitsen maak je het haalbaar voor jezelf.
Leg je lat lager: Probeer ook wat minder streng voor jezelf te zijn. Je kunt niet alles tegelijk. Zijn er dingen die je kunt loslaten? Kun je een stapje terug nemen? Kijk wat er realistisch is voor jouw situatie.
Leer loslaten: Laat de dingen die buiten jouw ‘cirkel van invloed’ liggen los. Dit geeft je energie en rust. Bekijk een situatie eerlijk en bedenk of je er schuld aan of verantwoordelijkheid voor hebt. Zo niet? Probeer het dan ook niet jouw probleem te maken. En kijk ook naar hoe andere collega’s met de situatie omgaan. Als zij zich bijvoorbeeld niet druk maken, kun je bij jezelf nagaan of jij je wel zo druk moet maken. En je ergens druk om maken is maar tot zoverre effectief.
Praat erover: Praat met je collega’s, je leidinggevende of mensen buiten je werkplek over de stress die je op het werk ervaart. Misschien hebben zij nog handige tips of handvatten.
Vraag om steun: Misschien dat een coach je kan ondersteunen. Of de modules van Mirro. Hiermee kun je zelfstandig op een laagdrempelige manier aan de slag met allerlei thema’s. Niet alleen met werkstress, maar bijvoorbeeld ook met overgangsklachten, piekeren, slaapproblemen en smartphoneverslaving.
Beweeg regelmatig: Bewegen helpt ook om beter om te gaan met stress op het werk. De endorfines die vrijkomen, kalmeren je zenuwstelsel. Ook neemt de spanning in je spieren af en kun je beter slapen. Een paar keer per week flink wandelen helpt al, maar een bepaalde sport kan ook een fijne uitlaatklep zijn. Kies iets wat bij je past en wat je leuk vindt om te doen, dat maakt het makkelijker.
Zelfstandig stress verminderen
Hopelijk helpen deze tips jou wat bij het omgaan met stress op het werk. Onthoud dat een beetje stress normaal en gezond is. En dat je zelf stappen kunt zetten om stress te verminderen of er anders mee om te gaan. Door bijvoorbeeld dingen los te laten, je lat lager te leggen, om steun te vragen of de Mirro modules te doorlopen.
Ontdek hoe de Mirro modules je kunnen helpen omgaan met stress op het werk. Zelfstandig en helemaal anoniem. Én gratis: via jouw onderwijsinstelling, werkgever of zorgverzekeraar.